вторник

Какво ядеш


Вчера в магазина видях бисквити, описани като "бисквити с аромат на ядки", wtf?!И се сетих, имайки нужда да им противопоставя нещо явно, за harmonica (ето блога им -http://harmonica.bg/blog/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3) и меда. Всъщност по данни от таблица, която видях преди няколко месеца за био храните, се оказва, че Б-я е на последно място в ЕС по производтсво на био храни. Цифрите ни са доста по-малки от тези на много други страни. Е, разбира се, за това се изисква и сертификация, която не знам и не ми се проверява сега колко струва, не казвам, че храната тук е по-лоша, но би било добре да е абсолютно сигурно и черно на бяло доказано откъде е и какво съдържа. Единствено по отношение на меда сме на първо място с около 90% - внушително, но никак не достатъчно..
Аз определено не се храня много здравословно и сигурно никога няма да започна напълно, но поне лесно мога да огранича някои неща, само четейки етикета. И лафа, че вредното (изкуственото) било по-вкусно вече не върви, опитвайки истински домати или мед (купих си някакъв фалшив явно, както в последствие разбрах - за нищо не става) или много други неща, които се предлагат в двата варианта, не можем да го кажем пак. Цената не винаги е кой знае колко по-висока.
През зимата бях настинала и една лекарка от старите, които те преглеждат по 15 мин.+ и си говорите и за храната в тази връзка, ми каза въобще да не си купувам домати и краставици през зимата, защото изобщо не са това, което са, хм. И да откажа дюнерите, но това отдавна съм го направила, заради ужасните истории по действителни случай, кожите и неясния път на това, което изяждам, до мен. До голяма степен сме това, което ядем. Така че да го подбираме поне.
П.П. Има едни соленки, за които пише, че съдържат масло и са без консерванти и оцветители и които хваля наляво-надясно - предлагат се на топлите витрини в "345" и "Фантастико", другаде не съм виждала. Същата фирма прави и сладки неща, също така без консерванти и оцветители.

Няма коментари: