понеделник

Кайсия


Ще си продължа темата за витамините и плодовете. Плода на деня е кайсия.
Повече - в коментара.

1 коментар:

diana n. каза...

Кайсиите са с високо съдържание на захари (от 4 до 20%), основно захароза, Плодовете са невероятно богати на витамини: витамин С (13 мг%); провитамин А (2,48 мг%); витамин В1 (0,04 мг%); витамин РР (0,77 мг%). Богати са още на минерални соли: калий (260 мг%); натрий (1,3 мг%); калций (23,1 мг%); магнезий (8,3 мг%); (желязо 1,4 мг%) и фосфор (21,1 мг%).
Благодарение на магнезия кайсиите действат положително на хората с високо кръвно налягане, а съчетанието на магнезия с фосфора е полезно при активна умствена работа, тъй като се подобрява качествата на паметта. Кайсиите действат благоприятно и при анемии, обща отпадналост на организма, възстановяване след тежки заболявания.
Сушените кайсии са прекрасен източник на желязо. Полезни са за сърцето и бъбреците.
Особено полезни са кайсиите за хора, които се чувстват изморени и изнервени от летните горещини. За тях препоръчваме следната напитка: в 200 мл прясно мляко се пасират 3 много добре узрели кайсии, добавят се 1 чаена лъжица мед и 2-3 кубчета лед. Този плодово-млечен коктейл действа успокоително, а е и с отличен вкус. За по-екзотичен аромат могат да се добавят няколко капки ром.