неделя

...


Темата в "За цветята, гората храната и ...хората" ме накара да се замисля докъде съм стигнала със здравословното хранене. Общо взето не дотам, докъдето би било най-добре, за да съм по-здрава и енергична (но дотам, че да се чувствам наистина по-добре), засега положението е такова:
Спрях мазните храни, по принцип след една ирисова диагностика ми кахаза, че по-добре да не консумирам такива, нещо свъзано с жлъчката, не помня (тук правя уточнението, че ирисовата диагностика според мен не може да реши и открие проблеми с конкретно и по-сериозно заболяване, а по-скоро дава обща представа за цялостното състояние на организма, в моя случай се оказа доста точна, но пък и не ставаше дума за нещо особено). И така - безболезнен отказ от много пържени храни и наистина ми е по-добре. Чета етикетите и избирам по-малкото зло в магазина, рядко купувам био-храни. Не съм вегетарианка. А за горната бисквитена торта, която си направих използвах напр. плодове, заквасена сметана с мед, т.е. максимално намалих вредните неща, които бих могла да ползвам. Организма ми достатъчно си ги набавя от бисквитите 'Навона' напр., с които закусвам често, защото си позволявам към тях да съм пристрастена още, както и от почти всичко останало от магазина. И така, все пак имаме избор. И е вкусно, не става дума за лишения, не е по-скъпо дори. Не готвя по принцип, но когато мога си приготвям нещо вкъщи. Щях да забравя - доста се увеличи и количеството на плодовете и ядките.

П.П. Имам донякъде чувството, че пиша на хората, които знам, че понякога наминават от тук. За други, които попадат тук, може би вече този път е изминат, дано. Както и да е, просто така го усещам.

5 коментара:

Слави каза...

мм да..при мен сякаш отказването от пържените ястия стана по естествен начин - от студентските столове, през живота на квартира и естествено съзнателен подбор. още нещо - газираните напитки! - макар и да не се усещаш, когато ги пиеш, но след като ги спреш за известно време разбираш за какво става въпрос.

diana n. каза...

Абсолютно! И аз ги отказах, не знам как стана, но просто после не се върнах назад. Да слушаме организма си, това е:) Четенето на етикети важи както за храните, така и за напитките всъщност, защото често 'натуралните' сокове са пълни с Е-та, оцветители и т.н.

Boriana Boeva каза...

Практически никой външен човек не може да даде достатъчно персонален съвет за това каква храна не е толкова полезна. Всеки човек знае какво точно му влияе лошо. Доста често разчита на докторите да му кажат някакъв стандартен съвет и то да е от нещата, които и без това не харесва. За съжаление вредните (за вреки поотделно) неща са измежду тези, които най-харесва.

diana n. каза...

Ами всъщност аз не приемам съветите на лекарите сляпо:) Лекарят в конкретния случай ми даде и други съвети, които си останаха при него в крайна сметка.
Знам само, че след като спрях да се храня с чипс, пържени и панирани неща, вече нямам нужда да си купувам и приготвям такива. Не са ми вкусни. И преди не съм яла прекалено много от тях, но сега предимно ги гледам с нежелание и подминавам. Изключително рядко си взимам нещо пържено. Същото важи и за газираното. Организмът ми знае кое е добре за него и кое е НАИСТИНА вкусно, а вкусно не чрез разни химични съединения нарочно сложени в храната, за да я правят по-вкусна и пристрастяваща. Просто, когато ядеш това, което е най-полезно за тялото ти, то после не иска да се връща към 'боклуците', това става постепенно и освен това май незабелязано понякога за човека. Поне при мен е така. Едва след като стигне до по-здравословно хранене, разбира как определено не иска да се върне назад.
А за вредните за всеки по отделно неща - зависи какви са, защото има такива, които са вредни за всички - някои мазнини, консерванти и т.н. Ако някой е алергичен към нещо (ядки напр., които като цяло са полезни), това е друг въпрос. Моята идея е за това, че прекаляването с пърженото или честото пазаруване в Макдоналдс, KFS и компания е доста лоша идея и тормоз над организма.
А за останалите неща, на които започнах да обръщам внимание - каква захар и сол използвам - това става с информация за това, кое какво съдържа. Има заместване, което не се усеща пряко и осезателно, но има смисъл.

diana n. каза...

Ами всъщност аз не приемам съветите на лекарите сляпо:) Лекарят в конкретния случай ми даде и други съвети, които си останаха при него в крайна сметка.
Знам само, че след като спрях да се храня с чипс, пържени и панирани неща, вече нямам нужда да си купувам и приготвям такива. Не са ми вкусни. И преди не съм яла прекалено много от тях, но сега предимно ги гледам с нежелание и подминавам. Изключително рядко си взимам нещо пържено. Същото важи и за газираното. Организмът ми знае кое е добре за него и кое е НАИСТИНА вкусно, а вкусно не чрез разни химични съединения нарочно сложени в храната, за да я правят по-вкусна и пристрастяваща. Просто, когато ядеш това, което е най-полезно за тялото ти, то после не иска да се връща към 'боклуците', това става постепенно и освен това май незабелязано понякога за човека. Поне при мен е така. Едва след като стигне до по-здравословно хранене, разбира как определено не иска да се върне назад.
А за вредните за всеки по отделно неща - зависи какви са, защото има такива, които са вредни за всички - някои мазнини, консерванти и т.н. Ако някой е алергичен към нещо (ядки напр., които като цяло са полезни), това е друг въпрос. Моята идея е за това, че прекаляването с пърженото или честото пазаруване в Макдоналдс, KFS и компания е доста лоша идея и тормоз над организма.
А за останалите неща, на които започнах да обръщам внимание - каква захар и сол използвам - това става с информация за това, кое какво съдържа. Има заместване, което не се усеща пряко и осезателно, но има смисъл.