сряда

НеРазделно продължение


Ето какво отговориха от Екопак относно сортирането и рециклирането:

"Здравейте,

Благодарим Ви за интереса към разделното събиране и рециклирането на отпадъците от опаковки, и затова, че се свързахте с нас!

Ето накратко пътя, който изминават разделно събраните опаковки от трите цветни контейнера до съответните заводи за рециклиране по материали.

ЕКОПАК е изградила системи за разделно събиране на опаковки в 100 общини в цялата страна: син – за хартиени и картонени опаковки, жълт – за пластмаса и метал и зелен – за стъклени бутилки и буркани. Местата, на които се поставят тройките контейнери, се определят съвместно с местните власти във всяка от общините-партньори. Извозването на отпадъците се извършва от фирми подизпълнители, които вдигат контейнерите по определен седмичен график. С един курс на камионите се вдига само един цвят контейнери, което гарантира, че няма да има смесване на разделно събраните суровини. Отпадъците от цветните контейнери се транспортират, също разделно, до сортираща инсталация, където се сепарират по видове така, че да могат да се рециклират с един технологичен процес. След това се балират и се подготвят за извозване до съответен преработващ завод за рециклиране.

Към момента ЕКОПАК разполага с 10 собствени сортиращи инсталации по региони - София (Божурище и Гара Искър, с. Равно поле (общ. Елин Пелин)), Варна, Горна Оряховица, Стара Загора, Плевен, Пазарджик, Враца и Пловдив. Компанията работи на още 14 площадки за ръчно сортиране, които ще бъдат механизирани през следващите 5 години. Това ни позволява да преработваме отпадъците от опаковки в максимална близост до местата на генерирането им и да контролираме целия път на отпадъците - от опаковките до тяхното оползотворяване.

ЕКОПАК е сключила договори с 27 Завода за рециклиране по региони, което гарантира 100% преработка на разделно събраните в контейнерите годни за рециклиране суровини. Ето някои от преработващите предприятия по материали: пластмаси - Унитрейд 2002 ООД, Екоинвест ЕООД, Енко Пловдив ЕООД, Феникс Пластик ЕООД, Даесеф АД; хартия и картон - Книжна фабрика Искър АД, Дуропак Тракия Папир АД, Кнауф България ЕООД; Санитекс Пейпър Продуктс ООД; стъкло - Дружба стъкларски заводи АД и Рубин АД; метали - Стомана Индъстри АД; дървесина - Габровница АД, Кроношпан България ЕООД и т.н.

Вярваме, че сме били изчерпателни в отговора на Вашия въпрос и ще се радваме да се свържете с нас по всички теми, свързани с разделното събиране и дейността на ЕКОПАК. На Ваше разположение е нашият e-mail адрес или безплатният ни Зелен телефон: 080015 253.

Благодарим Ви за всяка правилно изхвърлена опаковка и Ви желаем успех!

От името на екипа на ЕКОПАК,"

На който не му е достатъчно, може да отвори сайта и да прочете или зададе своите въпроси. С отг. са бързи.
Рециклирането е икономически изгодно. Това е вярна посока. Не знам защо пак всички около мен търсят под вола теле и се съмняват. Няма нищо - дано това ги отведе до добри неща и адекватни действия в посока намаляване на потребяването напр. или каквото и да е.

Няма коментари: