неделя

Вкусно и полезно


Бадеми
Понижават нивото на вредния холестерол, поради което ни предпазват от сърдечно-съдови проблеми. Тази способност на бадемите може да се дължи освен на ненаситените мазнини и на антиоксидантното действие на витамин Е. Подобряват храносмилането, заради високото си съдържание на фибри. Предпазват дори от диабет, като ни пазят от вредното въздействие на свободните радикали.
Кашу
Съдържа полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Съдържащата се в кашуто мед действа като антиоксидант, произвежда енергия и е полезна за костите и кръвоносните съдове.Съдържащият се в него магнезий се грижи за спокойствието ни. Предпазва ни от напълняване.
Кашуто освен това е сред малкото храни, съдържащи оксилати - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и човешкото тяло. Когато те станат много концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до някои здравни проблеми. Поради тази причина хора, имащи проблеми с бъбреците или жлъчката, трябва да избягват приема на кашу.
Тиквени семки
Олиото, което се съдържа в тиквените семки, поддържа мембраната на клетките, което ги прави по-устойчиви и като цяло повишава защитните сили на организма.
Тиквените семки стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и подпомагат доброто зрение. Този ефект се дължи на богатия комплекс от витамини, минерали и други полезни вещества, които съдържат. Те са богати на цинк, витамин С, витамини от В групата, калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни соли и други.
Полезните вещества в тиквените семки подхранват мозъка и стимулират функциите му.
Тиквените семки са едно от най-добрите и безвредни средства срещу чревни паразити. Те за разлика от другите средства не съдържат токсични вещества и нямат странични ефекти.

Няма коментари: