неделя

Чай


"Последно изследване, публикувано в докладите по превантивна медицина на Дискавъри Новините, препоръчва пиенето на чаша зелен чай на ден, която ще ни държи далеч от зъболекаря. :)"
Част от кратката статия тук: http://health-bg.blogspot.com/2010/05/green-tea.html ме подсети за чая. Едно от любимите ми неща, особено през зимата, когато ме спасява от настинки. И имам предвид истински чай, а не затворен в бутилки по магазините. Нито даже толкова този в пакетчета. Имам предвид онзи, които се вари или по-мързеливия начин, от който се възползвам именно и аз, поставянето на билката в топка за чай - или цялата мрежена като цедка или метална с дупчици - и попарването с гореща вода.
Такива топки продават в големите вериги магазини. Виждала съм и във Veda house.
Тъй като започнах да си правя по-често в офиса, където нямах захар обикновено, свикнах неусетно да го пия така и сега ми е вкусно. Освен това и зависи от вида на чая, все пак при някои нуждата от подслаждане е далеч по-малка, при маточината напр.
Известно е, че чаят помага при различни здравословни проблеми. Но кой вид за какво е точно научавам доста бавно. Ето повод да организирам информацията. И така, първо любимите, като начало тези от детсвото, които сме си брали, липите пред вкъщи освен с ухание ни даряват и с много вкусен чай:
1. липа - Чаят от липа се прилага при остри катари на горните дихателни пътища, ларингити, трахеобронхити и други температурни състояния. Чаят има леко диуретично средство и е подходящ за заболявания на пикочните пътища. Запарка и отвара от липа се прилагат външно за гаргара при заболявания на гърлото и устната кухина, а само отварата е подходяща за външно приложение при изгаряния, кожни обриви, ставни болки, възпалени хемороиди.
2. лайка - Лайката има противовъзпалително и омекчително действие при заболяване на храносмилателния път и при възпалителни процеси в дихателните пътища. Външно се прилага за промивка на възпалената лигавица на очите, матката и при хемороиди. Има благоприятен ефект при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур. За лечение на дихателните пътища се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара.
3. маточина - Маточината успокоява нервната система, има антиспастично, болкоуспокояващо и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, подтиска гаденето и повръщането.
В българската народна медицина листата на маточината се употребяват при лечение на високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, , за усилване на зрението, при нередовна менструация, шум в ушите, подагра, безсъние, лош дъх в устата.
4. мента - Отварата от листа се прилага при нервна възбуда, при възпаление на венците и зъбобол. Ефикасни са и гаргарите с мента. Тя помага и за премахването на лошия дъх в устата.
Ментовият чай също може да подобри кръвообращението, да се справи с главоболието, да отнеме температурата.

И още няколко билки: http://www.omda.bg/bulg/priroda/medicinal_herbs.ht

A чаят подсладен с истински мед, вместо захар, ми е най-вкусен.

Няма коментари: